Ekstreemprogrammeerimine ja freemiumi analüüs

Ekstreemprogrammeerimine



Olen praktikas kokku puutunud kahe arendusmudeliga: scrum’i ja ekstreemprogrammeerimisega. Kuna teine tundub minu jaoks huvitavam ja ka eksootilisem (vähemalt Eesti jaoks), siis räägin peamiselt sellest.

Ekstreemprogrammeerimine erinevused scrumist

  • Arendajad suhtlevad ja teevad kokkuleppeid klientidega ise. Ehk siis analüütikuid, juhte või kedagi teist kliendi ja arendaja vahel pole.
  • Paarisprogrammeerimise kasutamine. See tähendab, et arendajad on jagatud paaridesse ja oma tööd nad teevad alati koos. Üks neist kirjutab koodi ja teine mõtleb kaasa. Kogu aeg käib ka aktiivne arutelu.
  • Tehakse ka väga palju teste, ja tehakse TDD (arendamise metoodika, kui alguses kirjutatakse koodile testid ja siis juba koodi ise). Aga seda võib leida ka teistes arendusmudelites, siin aga on sellele palju rõhku pandud.

Ekstreemprogrammeerimise plussid

Projektisse sisseelamine on palju kiirem.

Kuna sul on alati võimalus esitada küsimusi, siis saad projektist väga kiiresti aru. Ja ka sinu paariline saab alati sulle midagi soovitada, mida sa ise küsida ei oleks osanudki. Seda paarisprogrammeerimiseta oleks ka võimalik saavutada code review ajal, küll ka palju väiksema effektiivsusega.

Sisseelamise teeb kiiremaks ka see olukord, et sa regulaarselt arutad projekti kliendiga.

Pidev kogemusevahetus

Tänu paarisprogrammeerimise kasutamisele saab väga kiiresti uusi teadmisi juurde. Tulin praegusele töökohale ainult 3 nädalat tagasi ja olen paarisprogrammeerimist tehes paariliselt juba väga palju õppinud ja paar asja ka ise näidanud :)

Kiirem, kvaliteetsem ja odavam arendus

Esmapilgul tundub see küll tundub ebaloogiline. Et ju kaks arendajat samal ajal teevad ühte tööd, eks ju arendajad teevad eraldi rohkem tööd? Aga paraku nii ei ole. Ja sellele on mitu põhjust:
  • Kuna kaks arendajat on samal ajal aktiivselt kaasatud töösse, siis on palju vähem võimalust vigu teha.
  • Koodi kvaliteet ka tõuseb, sest halba koodi on häbi kirjutada 😁 ja saate paarilisega arutada, kuidas oleks võimalik puhtamalt ja arusaadavalt kirjutada.
  • Töö ajal ei ole enam nii lihtne sotsiaalmeediatesse või kassidega videotesse vahepeal kinni jääda. See tähendab, et arendajad süvenevad töösse rohkem, kui nad teeksid seda eraldi.
  • Kuna arendajan töötavad klientidega ise, ei ole vaja palgata selle jaoks analüütikuid, juhte jne.

Rahulolu enda ja tööga

Kuna ekstreemprogrammeerimine paneb sind rohkem tööd tegema ja aitab sul kiiremini probleeme lahendada, siis oled päeva lõpuks alati enda (ja ka paarilise) poolt läbi tehtud töö üle rahul.
Rõõmsaks teeb ka see, et töö on mitmekesisem ja sellest huvitavam.

Ekstreemprogrammeerimise miinused

Vaatamata sellele, et ekstreemprogrammeerimine tundub väga tore arendusmudel olevat, ei pruugi see kõikidele arendajatale (ja võib olla ka projektidele) sobida. Mõnedel tingimustel võivad eelnimatud plussid muutuda ka miinusteks.


Freemium



Freemium on selline tarkvara ärimudel, kus lõppkasutajal on võimalus kasutada kaht tarkvara versiooni. Üks nendest tasuta ja teine tasuline, millel on olemas topeltfunktsionaal.
Minu arvates on see ärimudel sõltuvalt hästi balanseeritud nii kasutajate kui ka tarkvara müüdava ettevõtte huve tagama.

Võtaks näitena JetBrains'i poolt pakutava tarkvara. Neil on olemas vägagi mugavad nn. community edition-id nende tasulistest pakkumistest (kuigi, minu teada, kahjuks, mitte kõikidest).

Muidugi on ka sellisel lähenemisel omad miinused. Minu jaoks üks sellistest on see, et tasulised versioonid omavad väga palju mugavat lisafunktsionaalsust, millega harjudes on väga raske tasuta versiooni kasutada. Aga arvan, et selle üle kurta tundub ebaõiglane 😁. Küll aga tasuliste versioonide hinnad tunduvad kõrged. Ja ka mitu odavamat freemiumi (näiteks Spotify, YT Premium jne.) võivad koos palju raha maksta.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks tehnoloogiat minevikust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga