V. Shea netiquette aktuaalsus tänapäeval

 


1994. aastal ilmus Virginia Shea raamat nimega „Netiquette“, milles olid sätestatud interneti etiketi reeglid. Kui tänapäeval neid uurida, siis ma ütleks, et peamiselt ei ole nad oma aktuaalsust kaotanud. Eks see ei ole ka imelik, vaatamata sellele, et tehnoloogiad ja eelkõige internet on 30. aastaga arenenud, ei ole internet oma olemust eriliselt muutnud. Uurime kahte V. Shea reeglitest.

„Ära kuritarvita oma võimu”

Vaatamata sellele, et internet on ajaga saanud n.ö. vähem vabaks, assotsieerub see ikkagi minu jaoks väga palju arvamus- ja sõnavabadusega. Kui aga administraatorid/moderaatorid ja ka muud teised võimu omajad kasutavad seda oma huvides või teistel mitteausatel põhjustel, siis seda vabadust ilmselgelt jääb aina vähemaks. Arvan, et vabadus alati oli ja ka jääb üheks interneti nurgakividest, nii et see etiketi reegel on ka tänapäeval minu arust vägagi aktuaalne.

„Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust”

Arvan, et see reegel, kuigi osaliselt, aga ei ole aktuaalne tänapäeval. Eks inimese aega ja võrguühendust ikka peaks austama, ei ole aga enam nii suurt vajadust rõhutada just võrguühendust selles reeglis. Vaatamata sellele, et kõikidele internet nii lihtsalt kättesaadav ei ole, on 30. aastaga see kõvasti muutunud.


Allikad:

-          https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_5:_Tarzan_suurlinnas:_võrgusuhtluse_eripäradest

-          https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/what-is-netiquette (pilt)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks tehnoloogiat minevikust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga