Tarkvaraarendajate töö ja turvariskid


Tarkvaraarendajate töö kui IT-turvariskide allikas

Selles postituses läheb juttu ühest kõige tähtsamatest turvariskidest. Nimelt tarkvaraarendajate ebapiisavast tähelepanust tarkvara turvalisusele ja turvalisele andmekäitlusele / andme säilitamisele tarkvaraarenduse ja projekteerimise käigus.

Kui korraks vaadelda nõrkade paroolide probleemi, oskust mitte sattuda õngitsemise ohvriks jne., siis sellega võib kasutaja ise hakkama saada ja see peaaegu täielikult sõltub temast. Peale seda, kasutaja viga tavaliselt mõjutab ainult teda ise. 

Tarkvaraarendajate poolt tehtavad vead aga võivad mõjutada paljusid inimesi ja väga kehvasti. Selle pärast see tundub minu jaoks üks suurimaid probleeme. Ja ka kasutajast siis juba midagi ei sõltu.

Arvan, et see probleem peamiselt tuleneb sellest, et tarkvaraarendajatel ei ole piisavalt teadmisi sellest, kuidas tarkvara turvaliseks teha. 

See omakorda võib tuleneda järgmistest ja veelgi rohkematest põhjustest:

  • Tänapäeval ei ole niivõrd kriitiline turvalisuse kohta teadmiste omamine. On palju raamistike, mis tegelevad sellega arendaja eest.
  • Tihti arendamine võib olla väga kiire protsess ja arendajatel / arhitektoritel ei jää piisavalt aega, et põhjalikult läbi mõelda riskid, millest jällegi ilmuvad turvaaugud.
  • Tarkvarasüsteemid võivad olla piisvalt suured, et potentsiaalseid turvaauke on raske märgata ka siis, kui arendajatel on piisavalt aega seda läbi mõelda.
  • On võimalikud ka olukorrad, kus arendajad ei tee või ei taha teha oma tööd kvaliteetselt erinevatel põhjustel ja näiteks jätavad mingi töö, mida oleks oluline teha, tegemata.

Probleemi maandamine

Kolm komponenti (Mitnicki valemi järgi) selle probleemi maandamiseks.

Tehnoloogia

Nagu varem olen juba maininud, tänapäeval lahendavad arendaja eest turvalisuse probleemi selle jaoks mõeldud tehnoloogiad. Turvalisuse ja õige andmekäitluse jaoks on olemas nii mõndagi tehnoloogiat / raamistiku jne, mida tarkvaraarendaja kasutavad oma töös. Lisaks aga, et arendaja võiks teada ka tehnoloogiatest mida kasutatakse ründamiseks ja kaitsmiseks ning nende tööpõhimõttest.

Koolitus

Sellel semestril võtsin endale küberturbe aluste aine. Ja mulle meeldis see, et selles aines kasutatakse RangeForce platvormi, mis on mõeldud interaktiivseks küberturbe õpimiseks. Ehk siis saad ise katsetada mis ja kuidas töötab. Olen sellel ainel palju teadmisi ja arusaamu omandanud sellest, kuidas ja mis kohtades tarkvaras turvaaugud võivad tekkida ja ka kuidas neid auke kasutatakse. Tänu sellisele lähenemisele on võimalik omandada selgemat pilti tarkvara turvalisusest. Nii et ma arvan, et tarkvara turvalisusega seotud koolitused peavad just nii välja nägema.

Koolitused võiksid olla regulaarsed, et arendaja omaks kaasaegseid teadmisi turvalisusest.

Reeglid

Esiteks arendajate jaoks turvalisusega seotud koolitused peaksid olema kohustuslikud.
Andmete säilitamise ja nende haldamine võiks ka omada reegleid. Näiteks paroolide hashitud kujul salvestamine tundub elementaarse asjana, kuid ka tänapäeval juhtub andmelekkeid, kus paroolid on otseselt salvestatud.

Muidu arvan, et reegleid on tänapäevaks juba piisavalt palju tehtud, ja suurem probleemi osa võiks kaduda just sobivate koolituste olemasolul.


Allikad

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks tehnoloogiat minevikust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga