Haridus ja IT tööturg

Antud postituses läheb juttu erinevatest hariduse võimalustest ja nende erinevusest IT tööturu seisukohast. Nimelt juttu läheb: kõrgharidusest, rakendusharidusest ja sertifikaatidest.



Kõrgkoolidiplom

Võrreldes rakenduskõrgharidusega ja sertifikaatidega kõrgharidus annab pigem laiema ülevaate õppevaldkonna ainetest ja muudest põhiainetest. Ehk kõrgkoolidiplom annab rohkem teoreetilisi teadmisi.

Rakenduskõrgkoolidiplom

Rakenduskõrgharidus võrreldes kõrgharidusega annab rohkem praktilisi teadmisi ja seda lõpetanud tudengid on parem valmistatud just töö jaoks.

Sertifikaadid

Sertifikaatide saamiseks õppimine on üldiselt teistsugune esimesest kahest. Sellel juhul rääkimist käib konkreetse tehnoloogia kohta teadmiste omandamisest ja sellega töötamise oskuste tõestamisest.

Eeltoodud variandid IT tööturul

Võrreldes kõrgkoolidiplomit ja rakenduskõrgkoolidiplomit tundub, et tööandjal vist ikka suurt vahet ei ole kas sa oled omandanud just rakenduskõrgharidust või siis kõrgharidust. Selliste diplomite omamine on iseenesest korralik eelis. Kui aga võrrelda just õpeprogramme, siis on mulje, et esimese töökoha leidmine jääb lihtsamaks just rakenduskõrgkoolidiplomi omajal.

Sertifikaatidega on juba teine lugu, sest tegelikult on neil mõnevõrra teine roll. Arvan, et nendeta saab täitsa hakkama, kuid iseenesest nad annavad palju eeliseid. Esiteks on sul kindel õpeplaan valitud tehnoloogia jaoks ja eksam on sinu (ja ka teiste) jaoks omamoodi indikaatoriks, et sa antud tehnoloogiat tead piisaval tasemel. Teiseks on sul lihtsam tööd leida, sest nagu juba öeldud, tõestab see tööandjale et sa konkreetset asja oskad.


Kokkuvõtteks sooviks lisada, et ma usun, et ilma diplomite või sertifikaatideta on töö leidmine täitsa võimalik, sest nii nagu ei pruugi diplomi/sertifikaadi olemasolu tõestada, et sa tegelikult omad teadmisi ja oskusi nõutud tasemel, ei saa ka samade diplomite/sertifikaatide puudumine inimese ebaoskust määrata. Vaatamata aga sellele, diplomi olemasolu teeb töö leidmise palju lihtsamaks ja sertifikaadid on sellele suurepärane täiendus.


Allikad

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks tehnoloogiat minevikust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga