Kaks tehnoloogiat minevikust

 

SMTP protokoll – mineviku tehnoloogia, mis on meie jaoks väga tähtis ka tänapäeval.



SMTP, mille täisnimeks on Simple Mail Transfer Protocol ehk lihtne postiülekandeprotokoll, oli loodud veel 1982. aastal. SMTP ülesehitus põhines tollel ajal olemasolevale ARPANET-i postisüsteemile. 1990. aastatel interneti kasvu tõttu muutus ka see, kuidas inimesed kasutavad e-kirju. Vaatamata sellele, jäi SMTP laialdaselt kasutusele e-kirjade edastamiseks, ilmselt tänu oma töökindlusele, efektiivsusele ja lihtsusele.

 

Disketid – mineviku tehnoloogia, mida me tänapäeval näeme ainult sümbolina.



Disketid ilmusid 1971. aastal ja olid muutunud nii füüsilise suuruse kui ka mahu poolest. Kõige kasutatavamad disketid võimaldasid salvestada kuni 1,44 MB andmeid, millest võivad tänapäeva tarkvaras kasutatavad salvestusikoonid irooniliselt ka rohkem kaaluda.

Disketid olid aktiivselt kasutusel umbes 1990. lõpuni. Tänu sellele, et disketti kasutatakse salvestusikoonina, ei saa ka kindlalt öelda, et oleme selle täielikult kaotanud. Aga kui mõelda diskettidele ikka esialgse kasutamisviisi seisukohalt, siis oleme selle tavakasutajatena täielikult kaotanud.

Kuigi tavaline inimene diskette enam ei kasuta ja vahepeal isegi ei tea mis see on, tegelikult diskettidele veel leidub rakendust näiteks meditsiinis.


Allikad:

-          https://www.pw.live/exams/full-form/smtp/

-          https://www.prolateral.com/help/kb/smtp/420-when-was-the-first-smtp-email.html

-          https://www.heirloom.cloud/post/the-floppy-disk-a-brief-history

-          https://www.ibm.com/history/floppy-disk

-          https://thehustle.co/03092023-floppy-disks/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga