Eben Moglen: Vabatarkvara ja autoriõigused


Selles postituses läheb juttu Eben Moglen’i 1999. aasta artiklist Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright.

Antud artiklis arutab Eben Moglen proprietaarsest ja vabast tarkvarast. Enamuses autor pakub oma arvamust autoriõigustest ja mis nendega saab. Ja ka mille jaoks inimesed üldse vabatarkvara kirjutavad.

Ütleks et pärast artikli läbilugemist on mul segane tunne. Iseenesest, minu arvates, oli artiklis väga palju vett, põhimõtteliselt see artikkel võis olla umbes kolm korda lühem ja ta eriti midagi ka ei kaotaks. Paljud ideed tundusid mulle natukene võibolla liiga ekstreemsed.

Aga artiklis on tegelikult olemas palju huvitavaid ideid. Nagu näiteks erinevad vaated selle kohta, miks vabatarkvara ikkagi kirjutatakse. Selle kohta olid artiklis arutatud mitmed võimalikud motivatsioonid. Aga lõpuks autor tuli sellele, et inimene panustab vabatarkvarasse, sest ta saab seda teha. Ma eriti sellega nõus küll ei ole ja arvan, et õiget vastust ka olla ei saa. Iga inimese jaoks motivatsioonid on erinevad ja neid võib olla ka mitu. Minu meelest, näiteks, võiks vabatarkvarasse panustamine olla motiveeriv pigem oskuste arendamise võimaluse pärast ja tundest, et teed midagi kasulikku.

Autoriõiguste arutamise kohas meeldis mulle vaade sellelt poolt, et mõnes mõttes tarkvara patenteerides me patenteerime numbrilisi representatsioone sellest tarkvarast. Tekkis ka huvitav mõtte, et kuna tarkvara alati areneb ja programmeerija pidevalt lisab koodi juurde, siis milline seis tarkvara sisust on patenteeritud, sest neid ju võib olla lõpmatu kogus :D

Artiklis toodud ennustustest rääkides ütleks, et nad tundusid ikka mõnes mõttes naiivsed. Aga tundub et ositi nad ikka täituvad. Ei usu küll, et autoriõigusi saab kaotada, sest see on kahjuks ebakasulik paljudele inimestele/korporatsioonidele. Vabatarkvarast aga rääkides tundub, et viimaste 20. aasta jooksul on see n.ö. palju poppimaks muutunud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kolm põnevat IT-lahendust

Kaks tehnoloogiat minevikust

Kaks väljaannet mis said erinevalt hakkama uue meediaga